- O Maldivima -
Maldivi su najmanja azijska država na svijetu. To je zbirka ostrva izgubljenih usred beskrajnog Indijskog okeana. Svake godine kopnena područja su sve više potopljena u vodu i, prema istraživačima, uskoro će se suočiti s ozbiljnim poplavama.

Gdje je karta Maldiva? -Geografski položaj države
Prilično je teško pronaći Maldive na karti svijeta. Ova mala država nalazi se u Indijskom okeanu, južno od indijskog potkontinenta i jugozapadno od ostrva Cejlon. Njegovi najbliži susjedi su Indija (595 km), Šri Lanka (670 km) i arhipelag Chagos (500 km). Maldive možete vidjeti na donjoj karti.

                                                                 

 Prema brojnim svjedočanstvima pomoraca, otocima su dugo vremena vladale ženske sultanije. Evropljani do 15. vijeka. nije znao ništa o zemlji i nije označio Maldive na karti svijeta sve dok Vasco da Gama nije prešao Indijski ocean. Godine 1507. Lourenzo de Almeida otplovio je na otoke, a 1529. braća Parmentier. Od 1558. Portugalci su dominirali ostrvima sve dok nije izbio partizanski rat i oni su uništeni. Nadalje, do 1760. godine Maldivi su bili pod zaštitom Francuza, a od sredine 17. stoljeća. - Holanđani, pa Britanci. Sredinom 1965., nakon masovnih narodnih pobuna, Maldivi su stekli nezavisnost od Velike Britanije. Godine 1968. donesen je novi ustav i država je stekla službeni naziv- "Republika Maldivi".

Galerija
Početna stranica