- OPIS - ETIMOLOGIJA - ERA NAFTE - MODERNI DUBAI - GEOGRAFIJA - ALCOHOL LAWSKRIMINAL -                                      
- OPIS -
Dubai je najpopularniji grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Uspostavljen u 18.stoljeću kao malo ribarsko selo, grad se brzo razvio u 21.stoljeću u kozmopolitanski metropolis sa fokusom na turizam i hospitalizaciju. Dubai je jedna od svjetskih najpopularnijih turističkih destinacija. Ima najviše hotela sa 5 zvjezdica i najvišu zgradu na svijetu, Burj Khalifu.
Lociran u istočnom dijelu Arapskog poluostrva na obali Perzijskog zaliv, Dubai ima za cilj da bude poslovno središte zapadne Azije. Također je glavno transportno središe za putnike i robu. Proizvodnja nafte pomogla je u ubrzavanju razvoja grada. Ekonomija Dubaia oslanja se na razmjenu, turizam, avijaciju, prodaju nekretnina i finansijske usluge. Uzimajući u obzir Vladine podatke, populacija u Dubaiu procijenjena je oko 3,5 miliona stanovnika u 2021. godini.


pexels-ivan-siarbolin-3787839.jpg
 
- ETIMOLOGIJA -

Mnoge su teorije o nastanku imena “Dubai”. Jedna od teorija je da je korištena arapska riječ “souq”, koja znači “tržište”. Arapska poslovica glasi: “Daba Dubai”, sa značenjem “Došli su sa mnogo novca”.
pexels-tommaso-picone-10549876%20(1).jpg

- ERA NAFTE -
Nakon par godina istraživanja velikih pronalazaka u susjednom Abu Dhabi-u, nafta je postepeno otkrivena u teritorijalnim vodama kod Dubai-a 1966., doduše u malim količinama. Prvo mjesto je nazvano “Fateh”, odnosno “Dobro blago”.  Ovo je dovelo do napretka Šeik Rashidovih planova infrastrukture, i to je prethodilo dolasku masivnog broja stranih radnika, većinom Azijata i srednjeistočnjaka. Između 1968. i 1975., populacija grada je narasla preko 300%.
Kao dio infrastrukture za ismpumpavanja i transport nafte iz polja “Fateh”, 2 velika rezervoara od 500000 galona su izgrađena, lokalno zvana “Kazzans”.  Jedan od prvih glavnih projekata Šeika Rashida, započet kada su prihodi od nafte počeli da pristižu, bio je izgradnja Luke Rashid. Prvobitno zamišljena sa 4 veza, proširenja je na 16 vezova kako se izgradnja nastavila. Projekat je bio nemjerljiv uspjeh. Luka Rashid je dodatno proširena 1975., kada je dodato jos 35 vezova prije izgradnje veće luke - Jebel Ali. 

platforma-nafta-Foto-Wu-Hong-EPA.jpg

- MODERNI DUBAI -
Tokom 1970., Dubai se razvijao od prihoda od nafte i razmjene, čak i kada je grad uvidio priliv imigranata bježeći od Libanonskog rata. Poslije 1985. aerodrom i avionska industrija su se također nastavile razvijati. Zalivski rat 1991.imao je negativan uticaj na finansije grada,  kada su depozitori povukli svoj novac i trgovci povukli svoju trgovinu, ali nakon toga, grad se oporavio tokom promjene političke klime i napredovao. U kasnim 1990.godinama, mnoge strane zajednice, kao što su Kuwait, Bahrain i Shia, preselile svoje biznise u Dubai.
pexels-nextvoyage-1470405.jpg

-GEOGRAFIJA-
Dubai se nalazi na Perzijskom zalivu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Dubai graniči sa Abu Dhabiem na jugu, Sharjahom na sjeveroistoku i Oman Sultanatom na jugoistoku. Dubai se nalazi u Arapskoj pustinji.
Pustinja koja okružuje grad podržava divlju travu i urmene palme. Poneko drveće kao urmene palme i indijski jorgovan su uvezeni kao i eukaliptus, koji raste u prirodnim parkovima Dubaia. Prugasta hijena, pustinjska lisica, karakal, soko i arapski oriks uobičajeni su u pustinji Dubaia. Vode Dubaia su dom za više od 300 vrsta riba, tropskih riba, meduza, koralja, delfina, kitova i ajkula.

Screen-Shot-2014-12-16-at-11.51.55.png

-ALCOHOL LAWS-
Prodaja i upotreba alkohola, iako legalna, je strogo regulisana. Odraslim nemuslimanima je dozvoljeno konzumirati alkohol na dozvoljenim mjestima, tipično u hotelu, ili kod kuće uz posjedovanje dozvole za alkohol.  Na mjestima osim hotela, klubova i posebno određenih područja, nije obično dozvoljeno prodavati alkohol. Kao i svugdje u svijetu, piti i voziti je ilegalno.

blog_alchohol-law-dubai.jpg

-KRIMINAL-
2019.Dubai je proglašen 7.sigurnim gradom u svijetu. Ima najnižu stopu nasilnog kriminala. Kriminal je klasificiran u 6 kategorija: krađu, prinudnu pljačku, provalu u kuću, prijevaru, seksualni napad i zlostavljanje, te krivično nanošenje štete.

15-things-you-didnt-know-about-dubai-crime-rate-police-cars-facts-ealuxe.jpg