Turističke Atrakcije
Home button

Simbol zapadne civilizacije u njenoj najveličanstvenijoj, slavna istorija Atine seže više od 3.000 godina. Grad je procvjetao tokom klasične antike i bio je rodno mjesto Sokrata, Perikla i Sofokla. Više od relikta svoje slavne prošlosti, danas je Atina užurbana i moderna prestonica i dom nekih od najvažnijih turističkih atrakcija zemlje.

Akropolj je jedna od drevnih ruševina na svijetu koje oduzimaju dah, a izuzetni gradski muzeji prikazuju fascinantne artefakte otkrivene na lokalnim lokalitetima. Ostale skrivene čari koje čekaju otkriće su blistave vizantijske crkve koje se nalaze po cijelom gradu i četvrti nalik na sela sjeverno od Akropolja.


Drevni Akropolj

Malo je znamenitosti u svijetu koje se mogu uporediti sa atinskim Akropolom, sa hramom Partenona koji se nalazi visoko na stenovitom steni i čuva vekovima civilizacije. Podsjetnik na slavu drevne Atine, Akropola je bila središte antičkog grada i funkcionisala je kao citadela na svojoj zaštićenoj lokaciji na vrhu brda.

Najamblematičnija građevina je Partenon, najveći hram klasičnog antičkog perioda koji datira od 447. pne. do 338. godine prije nove ere. Sa svojim monumentalnim nizovima dorskih stupova i zadivljujućim skulpturalnim detaljima, hram je prizor koji izaziva strahopoštovanje. Na frizu na istočnoj strani reljefi prikazuju rođenje boginje Atene.

Stadion Panathenaic i Olimpijski stadion


Najveća građevina drevne Atine, stadion Panathenaic, ima kapacitet za 60.000 gledalaca. Izgrađen oko 335. godine prije nove ere tokom ere Herodes Atticus, mjesto je bilo domaćin Panathenaic igara gdje su se trkači takmičili u trkama oko staze. Staza duga 204 metra dizajnirana je sa četiri dupla herma, na kojima bi se trkači okretali u trkama.

Oko 140. godine nove ere, Herodes Atticus je nadogradio stadion novim mermernim sedištima. Struktura koju turisti danas vide je replika originalnog stadiona, koji je ponovo izgrađen za Olimpijske igre 1896. Ovaj moderni olimpijski stadion napravljen je na identičan način kao stadion Panathenaic, sa 47 nivoa sedišta i zaobljenim jugoistočnim delom. kraj.

U objektu se tokom ljeta održavaju koncerti i druga događanja. Dolazak na predstavu može biti lijep način da provedete veče u Atini.


Olympieion: Hram olimpijskog Zevsa


Posvećen Zevsu, Hram Olimpijskog Zevsa, koji se naziva i Olimpija, bio je najveći hram u staroj Grčkoj. Iako je Partenon bolje očuvan, hram Olimpijskog Zevsa bio je još monumentalnija građevina u svoje vreme. Hram datira iz šestog veka pre nove ere, ali ga je dovršio car Hadrijan tek u drugom veku nove ere. Ispred Olympieiona, nedaleko od ulaza, stoji Hadrijanov luk na kraju Dionysiou Areopagitou.

Lako je zamisliti kakav je veličanstven utisak ostavio ovaj hram u svom potpunom obliku. Više od stotinu ogromnih mermernih stubova nekada je podržavalo grandiozno svetilište. Ostalo je samo 15 stubova, a još jedan preživjeli stup leži na tlu, ali monumentalno prisustvo ruševina daje osjećaj ogromne veličine originalne zgrade. Džinovska građevina bila je prikladno svetište Zeusa, najmoćnijeg Boga starih Grka, poznatog kao Kralj bogova.


Herod Atticus Odeon


Odeon Herodes Atticus je kamena rimska pozorišna građevina koja se nalazi na jugozapadnoj padini Atinske Akropole. Sagradio ga je 161. godine nove ere rimski građanin Herod Atik u znak sećanja na svoju rimsku ženu Aspaziju Aniju Regilu. Prvobitno je to bilo pozorište sa strmim nagibom sa trospratnim kamenim prednjim zidom i drvenim krovom od skupog libanskog kedra. Služio je kao prostor za muzičke koncerte kapaciteta 5.000 ljudi. Trajao je netaknut sve dok ga Heruli nisu uništili i ostavili u ruševinama 267. godine nove ere. Tribine za publiku i orkestar (scena) restaurirani su pentelijskim mermerom 1950-ih godina.

Uživajte u pogledu sa brda Lycabettus

Dok stojite i gledate na Atinu sa Akropolja, možda ćete se zapitati šta je to brdo u daljini. To bi bilo brdo Lycabettus, i vredi ga posetiti. Pogled sa vrha brda Likabet jedan je od najboljih u Atini.

Sa 227 metara visine, to je najviša tačka u gradu i pruža jedinstven pogled na Akropolj. Uspinjača radi dugo u noć (od 12 do 1:30 ujutro, ovisno o godišnjem dobu), tako da se preporučuje izlet ovdje gore noću kako biste vidjeli svjetla grada i potpuno osvijetljenu Akropolj. Ili, ako se nađete tamo tokom dana, odvojite malo vremena da sve to upijete uzimajući hladno piće ili zalogaj u restoranu na vrhu.

Možete prošetati do vrha ako zaista želite, ili kao većina ljudi, vozite se žičarom od tri minute.