BIOTEHNOLOŠKA SEKCIJA

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekcija  obuhvata dvije oblasti :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biotehnološka sekcija tokom svog postojanja osvojila je mnogobrojne pohvale i nagrade kao što su :

2004 – četvrto mjesto u Sarajevu na projektu „ Uređenje školskog dvorišta „ za koji je dobila i novčanu podršku od Općine Lukavac ;

2005 – prvo mjesto i zlatnu plaketu u Banja Luci  na međunarodnom festivalu Mladi inost na temu „ Modračko jezero prošlost ili budućnost „ ;

2005 – prezentacija škole u Tuzli pod sloganom „Jedinstvo različitosti“ ;

2006 – jedno drugo i dva treća mjesto u Tuzli na  6. Festivalu rada

2007 -  dva druga i jedno treće mjesto u Sarajevu na 7. Festivalu rada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pred toga ova sekcija sarađuje sa Udruženjima građana ( Planinarsko društvo , Eko zeleni ) i zajedno sa njima učestvuje u akcijama čišćenja i pošumljavanja Lukavca i njegove okoline.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekcija se uključuje i u borbu protiv ovisnosti i narkomanije. Obilazili smo i Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama CROPS u Smolućoj , nakon čega smo napravili plakate koji su pomogli u radu sa učenicima na Čoz-ovima te upoznavanju roditelja sa ovim problemima na roditeljskim sastancima.

Ukoliko i vi imate isti cilj ili želju pridružite nam se i nećete se pokajati,

jer osim kvalitetnog reda mi se dobro i družimo. 

Biotehnološka sekcija aktivno djeluje od 2003 godine. Koordinator ove sekcije je Ivana Hrnjak , prof. Biološke grupe predmeta. Članovi sekcije su uglavnom učenici I, II, III, IV razreda  hemijskih tehničara biotehnološkog smjera. Redovni sastanci se održavaju jednom sedmično u trajanju od 45 minuta, a po potrebi i više puta u toku sedmice.

1. Biotehnologiju ( upotreba mikroorganizama u pozitivne svrhe npr industriji hrane i pića, medicini, farmaciji, poljoprivredi,  veterini... )

2.   Ekologija ( odnos živih bića prema sredini )